Dakkapel isoleren
Lang niet iedere dakkapel wordt op dezelfde manier geïsoleerd en lang niet iedere dakkapel isoleert even goed. Op deze pagina bespreken we de isolatie van houten en kunststof dakkapellen en komt ook het verschil met polyester dakkapellen aan bod.
Hoe isoleert een kunststof dakkapel?
Voor zowel houten als kunststof dakkapellen geldt dat ze een houten casco hebben. Het casco bestaat uit een dak en twee zijwanden. De zijwanden worden altijd op dezelfde manier geïsoleerd, namelijk met glas- of steenwol dat een dikte heeft van ongeveer 10 centimeter. Aan de buitenkant van de zijwand bevindt zich een dampdichte folie en aan de binnenkant een dampdoorlatende folie. Deze manier van isoleren wordt warme isolatie genoemd en kan ook op het dak toegepast worden. De meeste specialisten maken bij het dak echter gebruik van koude isolatie.
Bij koude isolatie worden PUR- of PIR-platen met een dikte van minstens 7 centimeter op het houten casco geplaatst. Tussen het casco en het isolatiemateriaal bevindt zich alleen een dampdichte folie. Deze isolatiemanier zorgt voor minder warmteverlies en de kans op een koudebrug is kleiner. Normaal gesproken heeft een houten of kunststof dakkapel een R-waarde van 2,5 tot 3, dat is een stuk minder dan een polyester dakkapel.
Hoe bespaart u de meeste energie?
Sommige polyester dakkapellen hebben een R-waarde van 6 of zelfs hoger. Dat zorgt natuurlijk voor een lagere energierekening, maar niet zoveel als misschien wordt gedacht. Een polyester dakkapel bestaat uit PUR-platen die zijn gestoken in een polyesterlaag, dit resulteert in een veel hogere isolatie. Toch is het belangrijk om te weten dat het glas van het kozijn zorgt voor het grootste warmteverlies. Vormen van isolatieglas als HR++ glas en driedubbelglas zijn zeker de moeite waard om eens over na te denken.