Dakkapel waterdicht maken
Aan een lekkende dakkapel heeft u natuurlijk niets. De dakkapel moet wel gewoon waterdicht zijn. Een aantal factoren heeft hierop invloed, zoals het lood aan de voorkant en de zijkanten en de dakbedekking. Door het lezen van deze pagina komt u meer te weten over lood en de alternatieven, over dakbedekking en over enkele andere dingen.
Lood, kunstlood en verholen goten
De binnenkant van iedere dakkapel wordt na het plaatsen voorzien van PUR-schuim, dit houdt deels het water van buitenaf tegen, maar is hiervoor eigenlijk niet bestemd. PUR-schuim is ontwikkeld om warmte vast te houden en niet om water tegen te houden. Daarvoor is lood bedoeld, dat aan de voorkant en zijkanten van de meeste dakkapellen vastzit.
Voor lood bestaan twee alternatieven. Het eerste alternatief voor lood is kunstlood of loodvervanger, dat op dezelfde manier werkt als lood, maar is gemaakt van kunststof. Het kan geleverd worden in verschillende kleuren en wordt gezien als het milieuvriendelijke alternatief voor lood. Kunstlood of loodvervanger kost niet veel meer dan normaal lood, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.
Aan de voorkant van de dakkapel moet altijd lood, kunstlood of loodvervanger worden aangebracht. Dat geldt niet voor de zijkanten, waar ook gekozen kan worden voor verholen goten. Deze goten brengt de dakkapel specialist onder de dakpannen aan, aan weerszijden van de dakkapel. De verholen goten lopen van bovenaan de dakkapel tot in de dakgoot. Ze kosten normaal gesproken € 250 meer dan lood.
De meeste specialisten kiezen ervoor het dak van de dakkapel waterdicht te maken met EPDM, dat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. In feite is het niet meer dan rubber dat op het dak wordt geplakt met een speciale lijm. Vroeger werd gebruik gemaakt van bitumen, een materie die ook voorkomt in ruwe aardolie. Bitumen is helaas een stuk minder milieuvriendelijk en het kost meer tijd om het aan te brengen.
Dakbedekking
Het dakkapeldak is pas echt waterdicht als ook een aluminium daktrim of zinken kraal is geplaatst, deze bevindt zich aan de zijkanten van het dak.