Grote dakkapel en hellingshoek
In feite is iedere dakkapel maatwerk. Er bestaan wel standaard maten, maar hieraan hoeft u zich niet per se te houden. We vertellen op deze pagina het een en ander over de hoogte en breedte van dakkapellen en leggen uit wat wordt bedoeld met de hellingshoek en waarvoor deze zorgt.
Hoe hoog kan een dakkapel worden?
Verreweg de meeste dakkapellen hebben dezelfde hoogte, namelijk 1,5 meter. Dit was tot enkele jaren geleden de maximale hoogte die werd toegestaan door gemeenten. Momenteel is de maximale hoogte 1,75 meter. Toch wordt lang niet iedere dakkapel zo hoog gemaakt. Veel mensen geven niettemin de voorkeur aan een dakkapel van 1,5 meter.
Hoe breed kan de dakkapel worden?
Hoe breed een dakkapel kan worden gemaakt hangt grotendeels af van de breedte van het dak en in iets mindere mate van het budget. Voor de achtergevel en niet-openbaar gekeerde zijgevel geldt dat aan beide zijden een halve meter overgehouden moet worden. In hoeverre de voorgevel en openbaar gekeerde zijgevel bebouwd mogen worden hangt af van de gemeente. In de meeste gemeenten kunnen deze gevels voor de helft bebouwd worden.
Wanneer u bijvoorbeeld een dakkapel op zowel de achter- als voorgevel wilt laten plaatsen en het dak is 5 meter breed, dan mag de dakkapel op de achtergevel niet breder worden gemaakt dan 4 meter en op de voorgevel niet breder dan 2,5 meter. Althans als we uitgaan van een percentage van 50 procent voor de voorgevel.
Waarvoor zorgt de hellingshoek?
Wat een dakkapel kost hangt deels af van de hellingshoek van het dak, ofwel de schuinte van het dak. De helling van een dak wordt uitgedrukt in graden. Het merendeel van de Nederlandse woningen heeft een dak met een hellingshoek die ligt tussen de 30 en 50 graden. Van oudsher bestaan er altijd uitzonderingen, zo zijn er voldoende daken te vinden met een lagere hellingshoek, bijvoorbeeld van 22 of 28 graden. Mensen die een woning bezitten met een relatief steil dak hebben geluk, want die hoeven minder te betalen voor de dakkapel.
Het klinkt niet meer dan logisch, maar flauwe daken hebben altijd een lage hellingshoek, waar voor steile daken het tegenovergestelde geldt. Des te lager de hellingshoek, des te dieper de dakkapel en uiteraard des te duurder de dakkapel en vice versa. Diepere dakkapellen kosten meer, omdat er een grotere hoeveelheid materiaal nodig is. Daarnaast kunnen andere factoren negatieve invloed hebben op de kosten. Een prefab dakkapel die op een zeer flauw dak moet worden geplaatst is vaak te diep om normaal vervoerd te kunnen worden, waardoor duur speciaal transport vereist is.