Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Crepi of steenstrips?

Zoek je naar een dunne, beschermende gevelbekleding voor je nieuwbouw? Of is je huidige buitenmuur aan een renovatie toe? Dan kan je je gevel onder meer laten bekleden met crepi of steenstrips. Wat zijn de voordelen van deze populaire gevelafwerkingen? Hoeveel bedraagt de kostprijs per m²? En wat is nu de beste keuze voor jouw project? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: steenstrips
OPTIE 2: crepi
CONCLUSIE: kies ik best crepi of steenstrips?

 

Crepi en steenstrips: 2 dunne, decoratieve gevelafwerkingen

Op zoek naar de ideale gevelafwerking voor jouw woning? Dan zijn onder meer crepi en steenstrips uitstekende keuzes. Met beide gevelbekledingen ben je namelijk zeker van…

  • Dunne afwerkingslaag: zowel steenstrips als crepi zijn erg dunne gevelafwerkingen die je woning tegelijk optimaal beschermen tegen de weersinvloeden. Zo heb je amper ruimteverlies aan de buitenkant van je woning. Dat kan bv. handig zijn bij woningen die grenzen aan een voetpad.
  • Ideale afwerking voor gevelisolatie: steenstrips en crepi vormen allebei een ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie. Zo geniet je van een lagere energiefactuur, een hoger woon- en warmtecomfort én een nieuwe uitstraling voor je gevel.
  • Vlot te plaatsen: een gespecialiseerde gevelwerker kan zowel crepi als steenstrips vlot en efficiënt plaatsen. Bovendien kan je beide afwerkingen ook aanbrengen op verschillende ondergronden: baksteen, beton, hout, metaal, kunststof, …
  • Brede waaier aan uitvoeringen: met crepi kan je verschillende kanten uit qua kleur, structuur en afwerking. Maar ook met steenstrips heb je een brede waaier aan mogelijkheden. Er bestaan steenstrips van baksteen, maar ook van beton, natuursteen, siersteen, … En dat in verschillende texturen, vormen en formaten.

Zeker zijn van de juiste keuze? Een vakman geeft je graag advies op maat over de mogelijkheden van steenstrips en crepi voor jouw woning. Zo kan je een doordachte keuze maken tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende gevelspecialisten via onze offerteservice.

crepi of steenstrips

 


OPTIE 1: steenstrips

Steenstrips zijn in feite dunne, op maat gezaagde bakstenen die niet te onderscheiden zijn van echt metselwerk. In plaats van deze strips te metselen, verlijmt een vakman ze rechtstreeks op je huidige geïsoleerde buitenmuur of op kunststof isolatieplaten. Zo geniet je van de uitstraling van een authentieke gevelsteen, maar dan met een dunnere bekleding (ongeveer 2 cm) die vlotter te plaatsen is.

 

Wanneer kiezen voor steenstrips?

Je gevel bekleden met steenstrips is een goede keuze als je…

  • houdt van die typische, authentieke uitstraling van gevelstenen.
  • geen extra fundering wil/kan laten gieten voor een nieuwe buitenmuur.
  • voldoende budget hebt voor deze gevelafwerking (duurder dan crepi).
  • zoekt naar een dunne en tegelijk waterdichte, duurzame gevelafwerking.

 

Hoe steenstrips plaatsen?

Een vakman kan je gevel snel en efficiënt bekleden met steenstrips. Hij volgt daarbij de volgende stappen:

  • STAP 1 = gevel voorbereiden: voor een bekleding met steenstrips moet je gevel in goede staat zijn. Zijn er dus eventuele barsten, scheuren, oneffenheden, …? Dan zal je vakman die eerst herstellen.
  • STAP 2: gevel isoleren (optioneel): is je buitenmuur nog niet geïsoleerd? Dan is je gevelrenovatie het uitgelezen moment om ook buitengevelisolatie te laten plaatsen. De gevelwerker brengt dan dunne, kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, EPS, …) aan op je buitenmuur.
  • STAP 3 = steenstrips verlijmen: ten slotte verlijmt de vakman je gekozen steenstrips op je isolatieplaten of je geïsoleerde buitenmuur met een speciale lijmmortel.

Op zoek naar een gevelwerker actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere gespecialiseerde vakmannen via onze offerteservice.

 

Prijs steenstrips per m²

De kostprijs van steenstrips hangt vooral af van de oppervlakte en de bereikbaarheid van je gevel, het type steenstrips, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen:

  • Prijs steenstrips zonder gevelisolatie: 150 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Prijs steenstrips met gevelisolatie: 200 à 250 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen ook verschillen per gevelwerker. Wil je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen van steenstrips, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

steenstrips of crepi

 


OPTIE 2: crepi

Crepi is een gevelpleister die beschikbaar is in 2 grote varianten. Minerale crepi is een ruwere, dikkere variant die een vakman in 1 laag aanbrengt op je gevel (12 à 15 mm). Deze soort crepi is vooral geschikt voor de renovatie van beschadigde, oneffen gevels. Gaat het om een nieuwbouw of wil je buitengevelisolatie afwerken? Dan is synthetische crepi meer geschikt. Deze variant in 3 lagen is egaler, elastischer en ook dunner (2 à 8 mm).

 

Wanneer kiezen voor crepi?

Je gevel bekleden met crepi is een goede keuze als je…

  • houdt van een moderne, strakke uitstraling voor je woning.
  • op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
  • gevel nog oneffenheden of andere beschadigingen vertoont.
  • wil kiezen voor de dunst mogelijke gevelafwerking.

 

Hoe crepi plaatsen?

Net als steenstrips kan een gespecialiseerde vakman ook crepi eenvoudig en vlot aanbrengen op je gevel. Hij volgt daarbij de volgende stappen:

  • STAP 1 = eventueel oude laag crepi verwijderen: wil je een nieuwe laag sierpleister aanbrengen, maar is de oude laag crepi te beschadigd? Dan bekijkt je vakman of het nodig is om die oude laag eerst te verwijderen.
  • STAP 2 = isolatielaag plaatsen (optioneel): na het plaatsen van hoekprofielen brengt de vakman eventueel dunne isolatieplaten (PUR, PIR, EPS, …) op je gevel aan. Daarop komt dan een wapeningsnet voor een fraai en egaal eindresultaat.
  • STAP 3: crepi aanbrengen en afwerken: op het wapeningsnet brengt de gevelwerker 1 laag (bij minerale crepi) of 3 lagen (bij synthetische crepi) sierpleister aan. Daarna werkt hij de crepi af volgens jouw wensen: opschuren voor een egale look, een bepaald patroon in de crepi aanbrengen, …

Op zoek naar een gevelwerker actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere gespecialiseerde vakmannen via onze offerteservice.

 

Prijs crepi per m²

De kostprijs van een gevelbekleding met crepi hangt af van de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken, de gewenste afwerking, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen:

  • Prijs crepi zonder gevelisolatie: 65 à 85 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
  • Prijs crepi met gevelisolatie: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten kunnen ook verschillen per gevelwerker. Wil je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen van crepi, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

crepi en steenstrips

 


CONCLUSIE: kies ik best crepi of steenstrips?

Crepi en steenstrips zijn allebei dunne, decoratieve gevelbekledingen die je buitenmuren doeltreffend beschermen tegen vocht, vorst, vuil, … Maar wat is voor jou nu de beste keuze? Dat hangt vooral af van:

  • Budget: is je budget beperkt? Met crepi ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor je gevelbekleding. Zo’n sierpleister is budgetvriendelijk en erg duurzaam. Steenstrips kosten meer per m², maar je geniet wel van die authentieke uitstraling van fraaie gevelstenen.
  • Persoonlijke smaak: wil je je woning in een modern, strak en minimalistisch jasje steken? Dan is crepi een uitstekende keuze. Hou je eerder van een landelijke, traditionele baksteen-look? Dan zijn steenstrips meer op jouw maat gesneden.
  • Staat van de ondergrond: bevat je gevel oneffenheden? Met minerale crepi kan je vlot en eenvoudig lichte beschadigingen wegwerken. Laat je echter steenstrips aanbrengen op je buitenmuur? Dan moet die gevel wel in goede staat zijn. Anders loop je het risico dat het eindresultaat niet mooi egaal is.
  • Dikte van de gevelafwerking: wil je zeker zijn van de dunst mogelijke gevelafwerking? Dan kom je uit bij synthetische crepi. Zo’n sierpleister is niet dikker dan 2 à 8 mm. Bij steenstrips bedraagt de gemiddelde dikte ongeveer 2 cm.

 

TIP: laat je adviseren door een gespecialiseerde gevelwerker

Twijfel je nog tussen crepi of steenstrips? Laat je dan zeker adviseren door een gevelwerker actief in je buurt. Die informeert je graag over de mogelijke uitvoeringen van beide gevelafwerkingen voor jouw project, de eigenschappen en kosten, … Zo kan je een doordachte keuze maken voor jouw woning tegen een correcte prijs.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Veelgestelde vragen over crepi en steenstrips

Heb je nog vragen rond steenstrips of crepi? Dan kan je terecht bij een gevelwerker actief in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen rond deze gevelafwerkingen:



    • Kan ik steenstrips en crepi combineren?
      Absoluut, de combinatie van deze afwerkingen op je gevel kan zelfs een esthetische meerwaarde betekenen voor je woning. Door crepi en steenstrips te combineren, krijg je een stijlvol contrast tussen kleuren en stijlen. Vraag zeker naar de verschillende mogelijkheden bij een gevelwerker actief in je buurt.


    • Is het mogelijk om steenstrips op crepi aan te brengen?
      Dat is mogelijk, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Wil je graag steenstrips op je oude crepi gevel laten aanbrengen? Dan maak je best eerst je buitenmuur egaal en waterdicht met een cementering. Op die ondergrond kan een vakman dan je steenstrips verlijmen. Zo’n vakman kan ook nagaan of je crepi voldoende draagkracht heeft voor het gewicht van de cementlaag en de steenstrips.


    • Waaruit kan ik nog kiezen naast crepi en steenstrips?
      Wil je je gevel bekleden met een dunne en duurzame afwerkingslaag? Dan kan je naast steenstrips en crepi ook nog kiezen voor spuitkurk of een cementpleister. Let op: deze 2 pleistermaterialen kan je wel niet combineren met buitengevelisolatie. Daarnaast zijn ook nog een houten of metalen gevelbekleding, kunststof gevelstroken, … mogelijke opties. Vraag zeker advies op maat aan een gevelspecialist actief in je buurt.


    • Hoe zit het met de duurzaamheid van steenstrips en crepi?
      Zowel steenstrips als crepi zijn duurzame materialen die jarenlang meegaan. Ze beschermen je gevel doeltreffend tegen de weersinvloeden en zijn perfect waterdicht. Vertoont je crepi gevel na verloop van tijd toch tekenen van vervuiling, verkleuring of lichte beschadigingen als scheurtjes of barstjes? Afhankelijk van de aard van de schade kan je je sierpleister vlot laten reinigen, schilderen of herstellen.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers